12 lépés a nagyobb önfegyelem felé

12 lépés a nagyobb önfegyelem felé

12 lépés a nagyobb önfegyelem felé

Megjegyzés: Bár ez a cikk elsősorban elöljárók és más keresztyén vezetők számára íródott, reméljük, hogy minden olvasónak hasznára válik, és megosztják másokkal is, akiket esetleg még érdekelhet.

Önmagunk legyőzése nem könnyű feladat, de a legcsodálatosabb mind közül – Isten azt mondja, hogy több erőt igényel, mint egy város meghódítása (Péld 16,32), és sokkal kifizetődőbb is. Mégis sokan, akik gyakorolják az önfegyelmet, csak az élet egyik területén fegyelmezettek – általában azon a területen, amely a leginkább érdekli őket, legyen az a bibliatanulmányozás, testmozgás, szakmai vagy tudományos előmenetel, vagy épp a pénzzel való gazdálkodás. Isten nyájának pásztoraiként azonban az élet minden területén fegyelmezettnek kell lennünk. A fegyelmezett ember kiegyensúlyozott ember, aki az élet minden dimenziójában rendre és önuralomra törekszik, ami fizikai, mentális, pénzügyi és szellemi alkalmasságot eredményez.

Íme 12 gyakorlati tipp Alexander Strauchtól az önfegyelemben való növekedéshez:

1. Kezdjük azzal, hogy változtatunk a mentalitásunkon, és apró lépéseket teszünk a szervezettség felé! Miután tudatosan elhatároztuk, hogy fegyelmezettebbé akarunk válni, kezdjük az íróasztalunk, az autónk vagy a hálószobánk kitakarításával – majd tartsuk is tisztán azokat! Ha valami nincs a helyén, szokjunk rá, hogy a helyére tesszük! Ezután terjesszük ki ezt a fegyelmezett rendszeretetet az otthonunk többi részére is!

2. Imádkozzunk folyamatosan az egyre nagyobb önuralom kifejlesztéséért! Mivel az önuralom a Szent Szellem egyik gyümölcse, akárcsak a szeretet és az öröm, számíthatunk az Ő segítségére a nagyobb önuralom kifejlesztésében, ha kérjük tőle.

3. Fogadjuk örömmel a felelősséget és az elszámoltathatóságot, de imádkozzunk a túlzott kötelezettségvállalás elkerüléséért! Hallottuk már a mondást: „Ha valamit el akarsz végezni, kérj meg egy elfoglalt embert”? Azok az emberek, akik sokat végeznek, sok mindent elbírnak. A felelősség vállalása rendszerezésre kényszerít, ezért jó, ha önként jelentkezünk az ajándékainkhoz passzoló feladatokra. Másfelől viszont lehet, hogy meg kell tanulnunk nemet mondani, hogy ragaszkodhassunk azokhoz a feladatokhoz, amelyeket Isten adott nekünk. Kérjük Tőle, hogy mutassa meg, mennyit kell vállalnunk, és kérjünk meg egy barátunkat vagy a házastársunkat, hogy kérje számon rajtunk a céljainkat és az időbeosztásunkat!

4. Gondoskodjunk a testünkről megfelelő táplálkozással, alvással és rendszeres testmozgással! Logikusnak tűnik, hogy az önkontrollal rendelkezők nagyobb valószínűséggel sportolnak, de egy 2019-es tanulmány szerint ennek a fordítottja is igaz: „A kitartó edzés (és a jobb fizikai erőnlét) fokozott önkontrollról árulkodik. Továbbá az intenzív testmozgás bizonyítottan erősíti az önkontrollt idővel…” Lehet, hogy nincs időnk vagy pénzünk edzőtermi bérletre, de apró változtatásokkal is sokat tehetünk, például telefonálhatunk sétálgatva ahelyett, hogy ülnénk, étkezések után tehetünk rövid sétákat, végezhetünk fekvőtámaszokat a nap folyamán, vagy tarthatunk néhány súlyzót a munkahelyünkön. „Miközben megtanuljuk fegyelmezni a testünket, ez a szellemi életünkre is hatással van” – mondja Alex. „Tudjátok, test is vagyunk, szellem is vagyunk – mégis egyek vagyunk… ha a testünk lusta, ha a testünk beteg, az kihat a munkamorálunkra… a gondolkodásunkra… arra, amit el tudunk végezni… az imaéletünkre.”

A fegyelmezett ember kiegyensúlyozott ember, aki az élet minden dimenziójában rendre és önuralomra törekszik, ami fizikai, mentális, pénzügyi és szellemi alkalmasságot eredményez.

5. Tegyük szokásunkká, hogy időben érkezünk! Ez talán nem hangzik túl spirituálisan, de ez a megbízhatóság záloga. Amikor valamit beütemezünk, hallgatólagosan szavunkat adjuk, hogy időben ott leszünk. Ez jelentheti azt, hogy úgy tervezzük meg az utazási időt, hogy felkészülünk az esetleges dugóra; hogy korábban érkezünk az orvosi rendelőhöz, számítva rá, hogy esetleg tele lesz a parkoló; vagy tehetjük azt, hogy úgymond „becsapjuk” magunkat, és 15 perccel előbb indulunk, mint kellene, ami időt biztosít az utolsó pillanatban elvégzendő feladatokra miközben elindulunk.

6. Használjunk napi tervezőt! Írjuk fel a találkozókat, a tennivalók listáját és az imakéréseket – majd minden nap ellenőrizzük a naptárunkat, hogy emlékeztessük magunkat a kötelezettségeinkre!

7. Ha dolgozunk, akkor dolgozzunk! Zárjuk ki a zavaró tényezőket, koncentráljunk a feladatainkra – és ne használjuk az internetet!

8. Először a legnehezebb és legfontosabb feladatokat végezzük el! Tanuljuk meg, hogy azt csináljuk meg elsőként, amit muszáj! Intézzük el a legnagyobb vagy legrettegettebb feladatokat; amikor ezeket kipipáltuk, megkönnyebbülést érzünk majd, és több időnk marad a többi feladatainkra.

9. Használjuk ki a legrövidebb időt is! Ha van 10 percünk, amíg egy étteremben vagy egy orvosi rendelőben várakozunk, ne pazaroljuk el az időt telefonunk értelmetlen görgetésével! Használjuk ki ezeket a perceket kisebb feladatok elvégzésére (például e-mailek és gyors telefonhívások megválaszolására), amelyek megelőzik a nagyobb feladatokat! Egy hónap alatt ezek a percek hatalmas időmennyiséget tesznek ki. Egyik évben Alex úgy döntött, hogy mivel nem ismeri elég jól a Biblia prófétai könyveit, beszerzi minden egyes próféta legfontosabb kommentárját, és minden este 15 percet szán az olvasásukra. Négy év alatt végigvette az összes prófétát, és jelentősen gyarapította a tudását.

10. Kövessük nyomon a kötelezettségeinket! Minél előbb teljesítsük a listánkon szereplő dolgokat! Ha nem tesszük, könnyen felelőtlen ember benyomását kelthetjük – és nincs bosszantóbb egy olyan elöljárónál, aki nem tartja be a vállalásait. Ahogy Jézus mondta, ha nem vagyunk hűségesek a kis dolgokban, nem leszünk hűségesek a nagyobb dolgokban sem.

11. Tegyük a telefonunkat a szolgánkká, ne pedig fordítva! A telefon csodálatos eszköz az emberekkel való kommunikációra, az életünk megszervezésére, az információk elérésére, még a városban való tájékozódásra is. Amikor viszont a Bibliát tanulmányozzuk, vagy fontos feladatot kell elvégeznünk, kapcsoljuk ki a telefont! Később is fogadhatjuk a hívásokat, és megválaszolhatjuk az üzeneteket. Ha nem mi irányítjuk a telefonunkat, a telefon fog irányítani minket.

12. Tervezzük be a pihenést, a testmozgást és a családot is! Ha nem szánunk időt ezekre a fontos dolgokra, akkor soha nem fognak sorra kerülni. A mi feladatunk, hogy a mai hiperzsúfolt, mániákus világban tudatosan kihasználjuk az időnket, hogy kiegyensúlyozott és bőséges életet élhessünk.

„A Szent Szellem az önuralom és az önfegyelem gyümölcsét akarja teremni az életünkben – mondja Alex. – Egy elöljáróval szemben elvárás, hogy fegyelmezett legyen a személyes életében.”

Az önfegyelem az élet oly sok más aspektusának is alapját képezi. Ez egy soha véget nem érő munka az életben – valami, amit soha nem hagyhatunk abba, és amiért mindig imádkoznunk kell.

„Egész életünkben – mondja Alex – azon dolgozunk, hogy krisztusi, Szent Szellemmel teljes, fegyelmezett keresztyén vezetők legyünk.”

Biblical Eldership ResourcesIrányváltás – a Krisztusban való új élet elkezdődik

Irányváltás – a Krisztusban való új élet elkezdődik

Ralph Shallis – 11×18 cm, 168 oldal

Mi a célod? Mit akarsz elérni?
Egy kényelmes, könnyű átlagéletet, kikerülve a nehézségeket, de elszalasztva az életfontosságú dolgokat?
Vagy Isten megismerése után vágyódsz, egy izgalmas felfedezésekkel teli élet alatt és után?
Az imádság, Isten Igéje, a keresztyének közössége és az evangelizáció jelenti az Isten közelségében élt tartalmas élet alappilléreit.


Share this post