Hogyan szeressük jól feleségünket? – 7 gyakorlati tanács

Hogyan szeressük jól feleségünket? – 7 gyakorlati tanács

Lehet, hogy a Valentin-nap csak egy újabb üzleti célú ünnep, de legalább jó alkalom arra, hogy elgondolkodjunk azon, mennyire szeretjük a feleségünket.

„Férfiak! Úgy szeressétek feleségeteket, ahogyan Krisztus is szerette az egyházat, és önmagát adta érte, hogy a víz fürdőjével az ige által megtisztítva megszentelje; így állítja maga elé az egyházat dicsőségben, hogy ne legyen rajta folt vagy ránc vagy bármi hasonló, hanem hogy szent és feddhetetlen legyen. Hasonlóképpen a férfiak is szeressék a feleségüket, mint a saját testüket.”

Efézus 5,25-28

Akár romantikus vacsorával és virággal tervezzük megünnepelni február 14-ét, akár nem, íme néhány praktikus módja annak, miként fejezhetjük ki szeretetünket feleségünk felé nap mint nap.

1. Beszéljünk az ő „szeretet nyelvén”! Gary Chapman Az öt szeretetnyelv című könyvében öt módot határoz meg arra, hogyan adhatnak és kaphatnak az emberek szeretetet: szívességek, ajándékok, minőségi idő, megerősítő szavak és fizikai érintés révén. Törekedjünk arra, hogy szeretetünket feleségünk iránt az ő szeretetnyelvén mutassuk ki, ne csak a sajátunkon! Akár az egész szombatot azzal tölthetjük, hogy az utolsó porszemig kitakarítjuk a házat, vagy hatalmas összegeket kiadhatunk egy csokor rózsára, de ha az ő szeretetnyelve a megerősítő szavak, akkor egy kézzel írt szerelmes levél (vagy akár egy őszinte szóbeli bók) sokkal célravezetőbb lehet. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy melyek a szeretetnyelveink, töltsük ki a love.kgyt.eu oldalon található kérdőívet.

2. Vezessük jól családunkat! Sok feleség vágyik arra, hogy férje legyen a szellemi vezető az otthonukban, azonban ha a férj passzív ezen a téren, kénytelenek maguk elvégezni ezt a munkát. A családi áhítatok vezetése, a felelősségvállalás azért, hogy a család minden héten eljusson a gyülekezetbe és a gyermekek fegyelmezésének és nevelésének irányítása mind-mind gyakorlati módjai annak, hogy betöltsük vezető szerepünket otthon. Nagyon nehéz a feleségnek sikeresen gyereket nevelnie, ha az apa nem vesz részt benne. A mi feladatunk, hogy kormányozzuk a család hajóját.

3. Imádkozzunk vele és érte! Ha ez még nem napi szokásunk, kezdjük el most! Ez lehet a leghatásosabb dolog, amit a feleségünkért tehetünk.

4. Hallgassuk meg az ő nézőpontját! Isten arra vonatkozó utasítása, hogy a feleségek engedelmeskedjenek a férjeiknek, nem zárja ki, hogy a férjek különböző kérdésekben kikérjék a feleségeik véleményét, és figyelembe vegyék az érzéseiket. A nagy döntések meghozatalának felelőssége végül is ránk hárul, de sokkal jobb, ha együtt hozzuk meg őket, meghallgatva egymás nézőpontját. Lehet, hogy a feleségünknek olyan meglátásai és bölcsessége van, amilyennel mi nem rendelkezünk, és Isten felhasználhatja ezt döntéseink megalapozásához.

5. Legyünk gyorsak a bocsánatkérésben és a megbocsátásban! Ahogyan az Istennel való „szoros elszámolás” fenntartja a szellemi közösséget, úgy az is fontos, hogy a házasságunkban se hagyjuk, hogy a sérelmek megmaradjanak. Amikor viták merülnek fel, kérjük Istent, hogy mutassa meg nekünk, ha hibáztunk, és ha igen, ne késlekedjünk bocsánatot kérni! A feleségek is sokkal könnyebben fogják kezelni a házastársi konfliktusokat, ha tudják, hogyha meg is bántották őket, bocsánatot fognak kérni tőlük.

6. Szánjunk időt a másikra! Különösen, ha sok gyülekezeti szolgálatunk van, nehéz lehet minőségi időt találni, és még a legsegítőkészebb feleség is neheztelhet időnként a férjére annak szoros időbeosztása miatt. Szánjunk időt ezen a héten egy randevúra otthon vagy máshol! Az intimitás fenntartása időt és erőfeszítést igényel, és a házasság a legfontosabb földi kapcsolat.

7. Kérdezzük meg tőle, hogyan válhatunk jobb férjjé! És legyünk nyitottak a válaszára!

Share this post