Hogyan szeressük jól feleségünket? – 7 gyakorlati tanács

Hogyan szeressük jól feleségünket? – 7 gyakorlati tanács

Lehet, hogy a Valentin-nap csak egy újabb üzleti célú ünnep, de legalább jó alkalom arra, hogy elgondolkodjunk azon, mennyire szeretjük a feleségünket.

„Férfiak! Úgy szeressétek feleségeteket, ahogyan Krisztus is szerette az egyházat, és önmagát adta érte, hogy a víz fürdőjével az ige által megtisztítva megszentelje; így állítja maga elé az egyházat dicsőségben, hogy ne legyen rajta folt vagy ránc vagy bármi hasonló, hanem hogy szent és feddhetetlen legyen. Hasonlóképpen a férfiak is szeressék a feleségüket, mint a saját testüket.”

Efézus 5,25-28

Akár romantikus vacsorával és virággal tervezzük megünnepelni február 14-ét, akár nem, íme néhány praktikus módja annak, miként fejezhetjük ki szeretetünket feleségünk felé nap mint nap.

1. Beszéljünk az ő „szeretet nyelvén”! Gary Chapman Az öt szeretetnyelv című könyvében öt módot határoz meg arra, hogyan adhatnak és kaphatnak az emberek szeretetet: szívességek, ajándékok, minőségi idő, megerősítő szavak és fizikai érintés révén. Törekedjünk arra, hogy szeretetünket feleségünk iránt az ő szeretetnyelvén mutassuk ki, ne csak a sajátunkon! Akár az egész szombatot azzal tölthetjük, hogy az utolsó porszemig kitakarítjuk a házat, vagy hatalmas összegeket kiadhatunk egy csokor rózsára, de ha az ő szeretetnyelve a megerősítő szavak, akkor egy kézzel írt szerelmes levél (vagy akár egy őszinte szóbeli bók) sokkal célravezetőbb lehet. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy melyek a szeretetnyelveink, töltsük ki a love.kgyt.eu oldalon található kérdőívet.

2. Vezessük jól családunkat! Sok feleség vágyik arra, hogy férje legyen a szellemi vezető az otthonukban, azonban ha a férj passzív ezen a téren, kénytelenek maguk elvégezni ezt a munkát. A családi áhítatok vezetése, a felelősségvállalás azért, hogy a család minden héten eljusson a gyülekezetbe és a gyermekek fegyelmezésének és nevelésének irányítása mind-mind gyakorlati módjai annak, hogy betöltsük vezető szerepünket otthon. Nagyon nehéz a feleségnek sikeresen gyereket nevelnie, ha az apa nem vesz részt benne. A mi feladatunk, hogy kormányozzuk a család hajóját.

3. Imádkozzunk vele és érte! Ha ez még nem napi szokásunk, kezdjük el most! Ez lehet a leghatásosabb dolog, amit a feleségünkért tehetünk.

4. Hallgassuk meg az ő nézőpontját! Isten arra vonatkozó utasítása, hogy a feleségek engedelmeskedjenek a férjeiknek, nem zárja ki, hogy a férjek különböző kérdésekben kikérjék a feleségeik véleményét, és figyelembe vegyék az érzéseiket. A nagy döntések meghozatalának felelőssége végül is ránk hárul, de sokkal jobb, ha együtt hozzuk meg őket, meghallgatva egymás nézőpontját. Lehet, hogy a feleségünknek olyan meglátásai és bölcsessége van, amilyennel mi nem rendelkezünk, és Isten felhasználhatja ezt döntéseink megalapozásához.

5. Legyünk gyorsak a bocsánatkérésben és a megbocsátásban! Ahogyan az Istennel való „szoros elszámolás” fenntartja a szellemi közösséget, úgy az is fontos, hogy a házasságunkban se hagyjuk, hogy a sérelmek megmaradjanak. Amikor viták merülnek fel, kérjük Istent, hogy mutassa meg nekünk, ha hibáztunk, és ha igen, ne késlekedjünk bocsánatot kérni! A feleségek is sokkal könnyebben fogják kezelni a házastársi konfliktusokat, ha tudják, hogyha meg is bántották őket, bocsánatot fognak kérni tőlük.

6. Szánjunk időt a másikra! Különösen, ha sok gyülekezeti szolgálatunk van, nehéz lehet minőségi időt találni, és még a legsegítőkészebb feleség is neheztelhet időnként a férjére annak szoros időbeosztása miatt. Szánjunk időt ezen a héten egy randevúra otthon vagy máshol! Az intimitás fenntartása időt és erőfeszítést igényel, és a házasság a legfontosabb földi kapcsolat.

7. Kérdezzük meg tőle, hogyan válhatunk jobb férjjé! És legyünk nyitottak a válaszára!Megtartott fogadalom

Megtartott fogadalom

Roberson McQuilkin – 124x183mm, 72 oldal

Alzheimer-kór – ezzel a szörnyű diagnózissal kellett szembesülnie Muriel es Robertson McQuilkinnek. Pedig Murielnek épp csak egy kicsit kezdett megromlani az emlékezete… Azonban az akkor 55 éves asszony egyre zavartabbá és kiszolgáltatottabbá vált.
Nem sokkal ezután Robertson, aki egy teológiai szeminárium nagyra becsült vezetője volt, feladta hivatását, hogy teljes idejét és figyelmét felesége ápolásának szentelje. Mindeközben átéltek közösen, hogy az igazi szeretet nemcsak hordoz jóban és rosszban, hanem a nehéz időkben még el is mélyül. Ez a könyv megindító bizonysága és jó példája ennek a szeretetnek.


Share this post