Amikor porzik a tank

Amikor porzik a tank

Pusztán az, hogy keresztyének között forgolódunk és keresztyén nyelvezetet használunk, nem elég. A Krisztussal való élő személyes kapcsolat nélkül porzik a szellemi tankunk.

Amikor egy autónak nagyon kevés benzin van a tankjában, azt mondjuk, hogy porzik a tank.

Még halad előre, de a figyelmeztető jelzések már mutatják, hogy a jármű bajban van. Nem fog messzire jutni, hacsak nem változik valami. Egyszerű a helyzet, üzemanyagra van szüksége.

Ugyanez történik a keresztyénekkel is. Lehet, hogy azt a benyomást keltik, hogy szellemileg erősek, tartják magukat, elkötelezettek a gyülekezet iránt stb. De vannak figyelmeztető jelek, és nem fognak messzire jutni, hacsak nem történik valami.

Ismétlem, aminek változnia kell, az viszonylag egyszerű dolog: üzemanyagra van szükség. Pusztán az, hogy keresztyének között forgolódunk és keresztyén nyelvezetet használunk, nem elég. A Krisztussal való élő személyes kapcsolat nélkül könnyen kifogyhat a szellemi üzemanyagunk.

Figyelmeztető jelek

Egy autóban vannak jelzőfények a műszerfalon, amelyek figyelmeztetnek egy problémára, mielőtt az tényleg problémává válna. Ha tovább haladsz, lehet, hogy a motor elkezd zakatolni és szokatlan hangokat ad ki.

Melyek lehetnek a figyelmeztető jelei, hogy egy keresztyén embernek kifogyóban van a szellemi üzemanyaga?

Talán egy barát közreműködése segítség lehet, hogy ismét visszataláljanak az Igéhez, és újra elindulhassanak az egészséges szellemi élet felé.

  • Az öröm elvesztése: Az öröm elvesztésének számos oka lehet, ezért ne feltételezzük automatikusan, hogy üres a szellemi tank, amikor az öröm elhalványul. Azonban minden figyelmeztető jelzőfény indokolttá tesz némi felülvizsgálatot. Valójában, ha valakinek a tankjából hiányzik a szükséges üzemanyag, akkor az Isten dolgaiban és a gyülekezeti életben való öröm csak futólag, alkalomszerűen jelentkezik. A klasszikus bibliai példa Márta a Lukács 10,38-42-ben – helyesen cselekedett, de öröm nélkül.
  • Alternatív üzemanyagok: Hirtelen fontosabbá válik a munka vagy egy hobbi a hívő számára? Kezd Krisztuson kívül másban is motivációt és célt találni, olyan módon, ami korábban nem volt igaz a keresztyén életében? Az alternatív üzemanyagok azért vonzóak, mert a nehézségben lévő a másik lehetőséget könnyebben elérhetőnek látja, a célokat pedig megvalósíthatóbbnak.
  • A gyülekezet hibáztatása: Nagyon ritkán hallani olyanról, hogy ha valaki eltávolodik a gyülekezeti élettől, őszintén ezt mondja: „Ó, azért maradok távol, mert jelenleg nem táplálom a szellemi életemet, és ezért kényelmetlenül érzem magam más keresztyének között”. Sokkal könnyebb arról beszélnie, hogy a gyülekezet nem felel meg az igényeinek, és nem illik közéjük, a programok nem hasznosak, a többiek nem szeretik őt stb. Nem minden, a gyülekezettel szemben kritikusan nyilatkozó ember van személyesen rossz állapotban, de sokan igen.
  • Verbális szurkálódások: Néha nem hatalmas robbanások okoznak fájdalmat, hanem egy papír éle által okozott vágások. Valaki, aki szellemileg mélyponton van, gyakran apró szúrásokat ejt a szavaival. Aprócska pletykafoszlányok. Csekélyke kritikák. Picinyke piszkálódások. Talán semmi olyan jelentős, ami nyílt konfrontációhoz vagy kérdőre vonáshoz vezetne, de ahhoz elég, hogy távozásuk után is érezzük a nyílt seb szúrását.
  • Érzelmi kitörések: Néha a dolgok valóban teljes erejű robbanásokban törnek ki. És az, aki szellemileg üresnek érzi magát, a sarokba szorított állathoz hasonlóan inkább előretör és támad, minthogy beismerné a szükségét, és nyitna mások segítségére.

Vészhelyzeti intézkedések

Mit tegyünk, ha valaki üresben gurul, kifogyóban van az üzemanyaga, és az a veszély fenyegeti, hogy hamarosan megáll az autója?

  • Újratankolás: Hogy egyértelműen fogalmazzak, az ilyen embernek Isten Igéjének hatókörébe kell kerülnie, és engednie kell, hogy Isten helyreállítsa. Előfordulhat, hogy nehezen megy az újratölt(őd)és, mert hagyták, hogy a tankjuk túlságosan lemerüljön. Talán egy barát közreműködése segítség lehet, hogy ismét visszataláljanak az Igéhez, és újra elindulhassanak az egészséges szellemi élet felé.
  • A vészhelyzet felismerése: Milyen gyakran vagyunk büszkék arra, hogy kitartóan haladunk az utunkon, figyelmen kívül hagyva minden figyelmeztető jelzést? Sok elakadt autós hitte, hogy még tovább tud menni egy kicsit, mielőtt megállna tankolni. A probléma megoldásának mindig része a probléma alázatos beismerése. Amíg a büszkeség továbbra is kifogásokat és magyarázatokat keres, addig a tanksapka a helyén marad. Ezeknek az embereknek alázatosan be kell ismerniük, hogy engedték magukat elsodródni, hogy arrogáns módon úgy érezték, nekik nem szükséges az Igében maradni, vagy hogy valamilyen egyéb bűn akadályt emelt köztük és Isten közé. Akár a szekrényben lévő csontvázról van szó (ahogy a mondás tartja), akár a személyes büszkeség „tiszteletre méltó” bűnéről, a bűn megvallása olyan lesz a küszködő hívő számára, mint egy kapu a segítséghez.
  • Segítségkérés: Ez a három pont fordított sorrendben követi egymást. Szükségünk van arra, hogy újra feltöltődjünk, de gyakran ez nem történik meg, amíg nem ismerjük fel a probléma természetét; de ahhoz, hogy erre eljussunk, néha segítséget kell kérnünk valakitől. Ha látod egy barátodon a figyelmeztető jeleket, bátorítsd arra, hogy nézzen szembe a valósággal! Ha kétségbeesett vagy az állapota miatt, felhívhatod a figyelmét erre a cikkre, és megkérdezheted, hogyan érintik őt a benne lévő gondolatok, mert nagyon aggódsz érte. Ha figyelmeztető jeleket látsz magadon, akkor azonnal keríts egy barátot! Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a csendességek megtartására tett újbóli erőfeszítésre van szükség, vagy esetleg valamilyen alternatíva majd megoldja a problémát. De egy gyűszűnyi üzemanyag nem visz túl messzire. Inkább szólj egy barátnak, és csináld végig vele a dolgot!

Peter Mead – a Cor Deo szolgálat mentora, több könyv szerzője

evangelicalfocus.com


Irányváltás – a Krisztusban való új élet elkezdődik

Ralph Shallis – 11×18 cm, 168 oldal

Mi a célod? Mit akarsz elérni? Egy kényelmes, könnyű átlagéletet, kikerülve a nehézségeket, de elszalasztva az életfontosságú dolgokat? Vagy Isten megismerése után vágyódsz, egy izgalmas felfedezésekkel teli élet alatt és után?
Aki úgy véli, hogy a keresztyén élete unalmas, az itt most éppen az ellenkezőjéről fog meggyőződni.
Ez volt Ralph Shallis életének legfontosabb döntése.
Az imádság, Isten Igéje, a keresztyének közössége és az evangelizáció jelentette számára az Isten közelségében élt tartalmas élet alappilléreit.


Share this post