Hét tipp a közös karácsonyi ünnepléshez

karácsonyi ünneplés

Hét tipp a közös karácsonyi ünnepléshez

A legcsodálatosabb időszak

Karácsony! Ez az év legcsodálatosabb időszaka! Mit ne szeretnénk rajta? Fenyőfák, fények, díszek, üdvözlőlapok, ünneplés, család, pihenés, hagyományok, ajándékok!
Hogy valóban megértsük a karácsony lényegét, egy kis magyarázatra van szükség. A környékünkön sok olyan család él, akik azért költöztek Dallasba, mert menekültek. Olyan lakóhelyüket elhagyni kényszerült emberek, akik azért költöztek hozzánk, mert üldöztetés vagy konfliktus elől kellett elmenekülniük. Néhány szomszédunknak nemcsak Amerika, hanem maga a karácsony is újdonság. Sokan közülük olyan országokból érkeztek, ahol a keresztyénség nem csak szokatlannak, de törvényellenesnek is minősül. Az, hogy az udvarunkon felállítottunk egy kis jászolt, és a házunk falára kitettünk néhány fényfűzért, nagyszerű beszélgetésekhez vezetett velük Krisztusról és az Ő megváltó szerepéről.
Szeretném, ha az idei karácsonyra úgy tekintenénk, mintha családjaink most találkoznának ezzel az ünneppel először! Persze ismerik a karácsonyt, ahogy a szomszédaink is, azonban a legtöbben – akár tetszik, akár nem – annyira megszokták a Mikulás-központú fogyasztói ünneplést, hogy egy hangsúlyozottan keresztyén ünnep, egy valóban Krisztus-központú ünnepi időszak valódi változást jelenthetne ahhoz képest, amit várnak. És ez minden szempontból jobb lenne számukra!
Gondoljunk bele! Ha nem ismernénk a karácsonyt, valószínűleg lenne pár kérdésünk – olyan kérdések, melyekre a válaszok örök érvényűek. Miért állítunk fát a nappaliban? Miért vannak fények az udvaron? Miért kopogtatnak be az emberek egymáshoz, hogy idegeneknek énekeljenek?
Lehet, hogy a karácsony nem a kedvenc ünnepünk, de egy keresztyén család számára kiváló lehetőség a tanításra, miközben Krisztus megszületését ünnepeljük. Íme, hét tipp ehhez!

1. Minden vezessen vissza Jézushoz!

A karácsony időszaka kitűnő lehetőséget ad azoknak a családoknak, akik szívesen beszélnek Jézusról és együtt követik Őt.

  • Miért teszünk ki fényfüzéreket? Mert Jézus, a világ világossága eljött e világ sötétségébe. Most pedig bennünket nevez a világ világosságának. Nem titkoljuk, hogy Jézust követjük. Azt szeretnénk, ha ez olyan nyilvánvaló lenne, mint az égősor az otthonunkban.
  • Miért adunk ajándékokat? Mert Jézus élete volt a legnagyobb ajándék, amelyet az emberiség valaha is kaphatott. Nem történt soha ennél nagylelkűbb dolog! Most pedig ingyen kapják az örök életet mindazok, akik bíznak benne.
  • Mit kezdjünk a karácsonyi üdvözlőlapokkal? Imádkozzunk azokért a családtagjainkért és barátainkért, akik ezeket küldik nekünk!
  • Miért díszítjük otthonainkat koszorúval és fenyőfával? Mert az örökzöldek télen a Krisztusban való élet maradandóságára emlékeztetnek bennünket. Benne örök életünk van.
  • Vajon miért szereti társadalmunk a Télapót Jézus helyett? Mert felebarátaink szeretik azt hinni, hogy a jó viselkedésért azt kapják jutalmul, amit szeretnének, de mi tudjuk, hogy a legnagyszerűbb anélkül jut el hozzánk, hogy kiérdemeltük volna. Ha rajtunk múlna, hogy kiérdemeljük az üdvösséget, ha elég jónak kellene lennünk ahhoz, hogy elnyerjük Isten kegyelmét, akkor senki sem kapná meg, mert senki sem tökéletes, csak egyedül Krisztus.

Az igazság kimeríthetetlen tárháza áll rendelkezésre a tanításra kész hívők számára. A karácsony minden aspektusa vezessen vissza Jézushoz! A lehetőség mindenütt adott.

2. Kezdjük el négy héttel korábban!

A keresztyének karácsonyt megelőző ünnepe az advent. Talán olyan gyülekezetben nőttél fel, ahol ezt megtartották, ha mégsem, akkor az advent remek alkalmat kínál, hogy a családodat úgy vezesd, hogy az emberiség Krisztus születésére való várakozásáról elmélkedjetek. Ez az időszak arra is remek alkalom, hogy megtanítsuk, hogyan várjuk most Krisztus visszajövetelét.
Rengeteg adventi témájú olvasnivaló elérhető: vannak naptárak, áhítatok és különböző adventi témájú történetek, melyek mind arra szolgálnak, hogy segítsenek a családoknak elgondolkodni azon, hogy mit jelent várni az Úrra, és készen állni az Ő visszajövetelére.

Rengeteg adventi témájú olvasnivaló elérhető: vannak naptárak, áhítatok és különböző adventi témájú történetek, melyek mind arra szolgálnak, hogy segítsenek a családoknak elgondolkodni azon, hogy mit jelent várni az Úrra, és készen állni az Ő visszajövetelére.

3. Tegyük emlékezetessé!

Az ajándékozásban, ha tényleg a szándék a fontos, legyünk figyelmesek! Ha csak egy kis időt szánunk arra, hogy kreatívak legyünk, emlékezetessé varázsolhatjuk az ünnepeket, melyek máskülönben észrevétlenül zajlanának. Szuper dolog az ajándékozás, ami örömöt okoz. De vajon milyen gyorsan felejtjük el legtöbben, hogy mit kaptunk?
Talán idén elgondolkodhatnánk azon, hogy milyen közös családi élményeket tervezhetnénk, ahelyett, hogy milyen dolgokat szeretnénk kapni, illetve adni. Hosszú távon jobb egy közös élmény, mint a becsomagolt meglepetés felbontásának pillanatnyi öröme. Mi okoz igazán örömet a családunkban? Mit szeret mindenki egyénileg? Hogyan használhatjuk szavainkat és képességeinket arra, hogy valami olyat tervezzünk, ami örömet okoz, hogy olyan karácsonyi élményt teremtsünk, amit soha nem felejtenek el?
Ez lehet az az ünnep, amiről még évek múlva is mesélni fognak. Milyen játékokat játsszunk? Milyen kalandba menjünk bele? Milyen hely lenne különleges számukra? Gondoljuk át, mivel tudnánk meglepni családunkat, hogy egy kis tervezéssel különlegessé tegyük az idei karácsonyt!

4. Szembeszállni a fogyasztói szemlélettel

Ne az ajándékok beszerzéséről szóljon a karácsony! Megismétlem: ne arról szóljon a karácsony, hogy ajándékok után kajtatunk! Ha a vásárlás az elsődleges, és a dolgok megszerzése a cél, akkor elszalasztjuk a lehetőséget, hogy azt tegyük, amire Krisztus tanította a tanítványait. Ne kövessük a társadalmunkban uralkodó mintákat, legyünk különbözőek – a legbőkezűbb és legistenfélőbb módon!
Minden tettünk középpontjában annak kell állnia, hogy Krisztus emberré lett értünk! Isten nem azért küldte el a Fiát, hogy legyen ürügyünk listát készíteni azokról a dolgokról, amiket szeretnénk. Jézus nem azért született szegénynek egy csüggedt és elnyomott nép számára, hogy nekünk legyen okunk megünnepelni a szegénységünk hiányát.
Gondoljuk át idén, hogy mit mondhatnánk vagy üzenhetnénk valakinek a családunkból ajándékképpen! Miért imádkozunk a családunk számára, és hogyan tudnánk megosztani ezt velük? Hogyan tudnánk elérni, hogy ne az legyen a lényeg, ami a fa alatt van?
A család identitása nem abban áll, hogy a fogyasztói társadalom tagja vagyunk, hanem abban, hogy Krisztus elkötelezett követői. Fontoljuk meg, hogy mit ajándékozhatnánk játék vagy videójáték helyett, melyeknek egyetlen célja a szórakoztatás! Vezessük szellemi életünk pályáján a labdát úgy idén karácsonykor, hogy nem az olcsó izgalmakat helyezzük a középpontba!

A család identitása nem abban áll, hogy a fogyasztói társadalom tagja vagyunk, hanem abban, hogy Krisztus elkötelezett követői.

5. Gondoljunk az elfelejtett emberekre!

Néha az ünnepek alkalmával családunk finomságokat visz azoknak az embereknek, akik szolgálatban vannak, és ezért nem tudják az ünnepeket a családjukkal tölteni. Vittünk már ételt az ápolóknak a kórházba és süteményt a helyi rendőrőrsre, hogy megköszönjük nekik az áldozatos munkát, amit a családjainkért tesznek. Megkeressük gyülekezetünk azon tagjait is, akiknek nincsen családjuk, és biztosítjuk őket arról, hogy szívesen látjuk őket a családunkban karácsony valamelyik napján.
Valószínűleg meglepődnénk, ha tudnánk, hány szomszédunknak nincsenek ünnepi tervei. Gondoljunk különösen a közösségünkben élő magányos idősödő emberekre! A családom szobáról szobára járt énekelni egy helyi bentlakásos otthonban. Számos helyi idősek otthona kínál lehetőséget önkénteseknek, hogy a bent lakókat meglátogassák, játsszanak velük, vagy más módon segítsenek a lakók és az ott dolgozók szolgálatában.

6. Ásd el a csatabárdod!

A karácsony nagyszerű alkalom arra, hogy a családtagjainkkal való kibékülésen munkálkodjunk. Legyen szó közvetlen családtagról, aki felé itt az idő a bűnbánatra, vagy távoli rokonról, akivel korábban konfliktusba kerültünk, a karácsony tökéletes alkalom arra, hogy megajándékozzuk őket a bocsánatunkkal, vagy mi magunk kérjük az ő bocsánatukat.
Minden egyes családnak megvan a maga sajátos működési zavara. Legyen ez olyan időszak, amikor Krisztusra összpontosítva megmutatjuk, hogy szeretnénk, ha megbocsátanák vétkeinket, ahogy mi is megbocsátunk azoknak, akik ellenünk vétkeztek.

7. Olvassunk, adjuk tovább, énekeljünk, imádkozzunk!

Abban az otthonban, ahol felnőttem, mindig felolvastuk a Lukács evangéliuma 2. fejezetét, mielőtt imádkoztunk és kibontottuk az ajándékainkat. Bár remélem, hogy a Szentírás olvasása, az éneklés és az imádkozás állandó szokása a családodnak, az ünnepi időszak különleges alkalmat jelenhet az ilyesfajta családi együttlétekre. Nem feltétlenül kell a nappaliban élő betlehemet felállítani kecskékkel és tevékkel. Kitalálhatunk egyszerűbb megoldást is arra, hogy az idei karácsony a családi áhítataink egy különlegesebb változata legyen.
Énekelhetünk közösen karácsonyi énekeket, vagy feltehetünk egymásnak a szokásosnál mélyebb teológiai kérdéseket. Néhány szomszédunkkal úgy ismerkedtünk meg, hogy házról házra járva együtt énekeltünk. Ez egy kedves keresztyén hagyomány, és igazán egyszerű megvalósítani. Mint a legtöbb dologhoz, ehhez is csak egy kis jóakarat szükséges, hogy a karácsony emlékezetes, Krisztus-központú ünnep legyen. A hozzáállás jelenti a különbséget. Tiszteljük meg Istent azzal, hogy erre törekszünk!

Adam Griffin

crossway.org

Share this post