10 kérdés, amit a vezetőknek minden héten fel kell tenniük

10 kérdés, amit a vezetőknek minden héten fel kell tenniük

A tanszéken, ahol tanítok, most végzünk a tanév végi oktatói kiértékelésekkel. Az ilyen éves értékelések hasznosak és szükségesek. Arra ösztönöznek bennünket, hogy feltegyük a kérdést, hogyan tudnánk fejlődni a következő tanévben.

A legtöbb vezetőnek hasznára válnának a rendszeresebb értékelések – különösen az önértékelések. Akár a napi vagy heti önértékeléseket is érdemes fontolóra venni, ha jól akarunk vezetni, pozíciónktól függetlenül.

Az alábbiakban tíz kérdés található, amelyek segítségével minden hét végén kiértékelhetjük életünket és vezetői tevékenységünket. Szánjunk egy kis időt erre!

1. Vajon én kisebb lettem, Jézus pedig növekedett bennem az elmúlt héten? Ha számba veszed az elmúlt heti időbeosztásodat, tevékenységeidet, beszélgetéseidet, gondolataidat és prioritásaidat, kinek az országát igyekeztél építeni a héten – Istenét vagy a magadét?

2. Mit tudtam meg Istenről és az Ő Igéjéről, amit az előző héten még nem tudtam? Ha semmi újat nem tanultál, akkor lehetséges, hogy nem kerested Istent az igetanulmányozáson keresztül; esetleg tanulmányoztad az Igét, de csak rutinszerűen, ami nem volt rád átformáló hatással; talán olyan régóta vagy keresztyén, hogy nem gondolsz a növekedés szükségességére; és/vagy abbahagytad a növekedést. E lehetőségek egyike sem jellemezhet egy istenfélő vezetőt.

3. Példát mutattam azzal, ahogyan ezen a héten imádkoztam? Jézus tanítványai látták és hallották, ahogy Ő bensőséges időt töltött az Atyjával – és ők is szerettek volna úgy imádkozni, mint Ő. Ismerve az elmúlt heti imaéletedet, örülnél-e annak, ha valaki a te imaéletedről venne példát?

Örülnél-e annak, ha valaki a te imaéletedről venne példát?

4. Az e heti tevékenységeim alapján vajon a családom azt mondaná, hogy ők kiemelten fontosak számomra? Erre a kérdésre természetesen nem válaszolhatsz egyedül – de vállalhatod a kockázatot, hogy felteszed nekik a kérdést. Hogyan válaszolna rá a házastársad, a gyermekeid? Mit vagy kit mondanának a legfontosabbnak számodra?

5. Kivel próbáltam a héten megosztani az evangéliumot? Nem mindegyik evangelizációs kísérletünk vezet el odáig, hogy a teljes üzenetet el tudjuk mondani, de megbízatásunk sohasem kevesebb, mint hogy megosszuk másokkal az örömhírt. Tettél-e legalább kísérleteket erre a héten? Imádkozol ezekért a személyekért?

6. Ki fog jövő héten szorosabban járni Krisztussal, mert a héten ezt tanulta tőlem? Ez a kérdés a héten végzett tanítvány nevelő munkádat érinti. Ha senki sem tanult tőled egy tervszerű mentori kapcsolat keretei között, kétlem, hogy azért, mert senki sem akart volna társulni hozzád. Sokkal inkább azért, mert mi nem helyeztük előtérbe a mentorálást, ahogy Jézus tette.

7. Eltitkoltam-e valamit az elmúlt héten (és ami még fontosabb, rejtegetek-e most valamit)? Az ördög a titkainkon keresztül munkálkodik. Örömét leli a sötétségünkben, még akkor is, ha külsőleg szilárdnak tűnik a keresztyén életünk. Az istenfélő vezetők viszont tudják, hogy semmi más, csak az őszinte beismerés és a szívből jövő bűnbánat hozza elő bűneinket Isten megbocsátásának fényébe.

8. Ha ma kilépnék és feladnám vezetői szerepemet, vajon jól folytatódna a munka nélkülem? Lehet, hogy új vagy ebben a szerepkörben, de még az új vezetőknek is arra kell igyekezniük, hogy javítsanak az általuk vezetett szervezet működésén. Ha komolyan megakadna a munka a távozásoddal, lehet, hogy nem jól vezeted a szervezetet. Sőt lehet, hogy önmagad bálványozásának bűnébe estél, ha te állsz a munka középpontjában.

Megbízatásunk sohasem kevesebb, mint hogy megosszuk másokkal az örömhírt.

9. Mit mondanának a kollégák azonnali visszajelzései a héten a vezetésemről? Ők hallják a szavaidat, figyelik a reakcióidat, és megvizsgálják az életedet. Tudják, ha mondasz egyvalamit, de közben egész mást teszel. Észreveszik, amikor inkább reaktívan (reagálva), mint proaktívan (kezdeményezően) vezetsz. Visszajelzéseikből valószínűleg kiderül, hogy jó vezető voltál-e ezen a héten.

10. Mik terveim a jövő hétre, hogy jobb vezető legyek? A tudatos fejlődési terv nélküli értékelés sajnos hiábavaló gyakorlat. Mit fogsz másképp csinálni a jövő héten? Milyen lépéseket fogsz tenni a fejlődés érdekében? Ki fogja számonkérni rajtad ezeket a terveket?

Melyik fenti kérdés jelenti számodra a legnagyobb kihívást? Milyen további kérdésekkel tudnád kiegészíteni a listát?

Chuck Lawless

chucklawless.com/2017/04/10-questions-for-leaders-to-ask-each-weekAz igazi tanítványság + Törj össze engem, Uram! + A testi vágy problémája

William MacDonald – A/5, 76 oldal

Három rövid írást tartalmaz a könyv, melyek arról szólnak, hogy milyen módon lehetünk Krisztus valódi követői, miért fontos az összetörés Isten előtt, és mit kezdjünk a testi vággyal.


Share this post