Hogyan találjunk megfelelő mentort?

Hogyan találjunk megfelelő mentort

Hogyan találjunk megfelelő mentort?

Összegyűjtöttem jó néhány, fiatal gyülekezetvezető által feltett kérdést, melyek közül első helyre soroltam azt, mely így szólt: „Hogyan találjak mentort magamnak?” Néhány évvel ezelőtt már foglalkoztam a témával A mentor: Hogyan változtathatja meg az életedet a tanítványság útja című tanulmányban. Álljon itt néhány érv amellett, miért hiszek abban, hogy minden hívőnek szüksége van mentorra.

 • Ez a biblikus. Nevezzünk meg néhányat: Mózes és Józsué, Jetró és Mózes, Naomi és Ruth, Jézus és a tanítványok, Pál és Timóteus! Pál maga mondta nekünk, hogy az elöljáróknak tanítaniuk kell a következő nemzedéket (Tit 2).
 • Kapcsolatra lettünk teremtve. Amikor Isten kijelentette, hogy nem jó az embernek (Ádám) egyedül lenni (1Móz 2,18), azzal rámutatott számunkra, hogy egyikünk sem magányos életre teremtetett. Ő azt várja tőlünk, hogy másokkal együtt járjuk az életünk útját.
 • Egyikünk sem tud mindent. Nem ismerek olyan embert, aki azt állítaná magáról, hogy mindent tud, de ismerek olyan tanulásra nem fogékony embert, aki ennek szellemében éli az életét. Egyikünk sem annyira okos, hogy ne lenne mit tanulnia a többiektől.
 • Mindannyiunknak vannak „vakfoltjai”. Definíció szerint a vakfolt valami olyan, amit nem látunk. Mindannyiunknak szüksége van valakire, aki segít teljesebben látni önmagunkat.
 • Az élet néha megsebez. Mindannyiunkkal megtörténik. Ahogy a mondás tartja, a padló kicsúszik a lábunk alól. A terveink meginognak vagy össze is omlanak. Az élet fájdalmas – ezért szükségünk van valakire, aki segít hordozni a terheket, amikor ez megtörténik.
 • Az emberek Isten ajándékai számunkra. Dr. Bill Lane, aki Michael Card keresztyén zenésznek volt a mentora, így fogalmazta meg ezt: „Amikor Isten ajándékot ad, azt egy személybe csomagolja”. Ha nincs senki mellettünk, aki vezetne és bátorítana minket, lemaradunk erről az ajándékról.

Mindannyiunknak vannak „vakfoltjai”.

Tehát hogyan találjuk meg a mentorunkat?

Néhány egyszerű lépés segíthet ebben.

 1. Felejtsd el, milyen idős, jól képzett vagy okos vagy! Szükséged lesz valakire, aki hatással van az életedre, egészen a halálodig.
 2. Imádkozz mentorért! Egyedül Isten képes „isteni metszéspontokat” létrehozni, melynek során az egyik élet oly módon keresztezi a másikat, hogy annak hatására mindkét élet megerősödik. Kérd Őt, hogy mutassa meg neked ezeket a metszéspontokat az életedben!
 3. Nézz körül! Figyeld meg a hívőket, hogy melyikük élete megbízható számodra! Keress olyanokat, akiknek az életét, Istennel való járását szívesen követnéd! Imádkozz azzal kapcsolatban, hogy megkérd-e valamelyiküket, hogy legyen a mentorod!
 4. Kérd meg… és keress addig, amíg nem találsz magadnak mentort! Fontold meg, hogy valaki olyat kérj meg, aki közel van hozzád, vagy aki legalább elektronikus úton elérhető! Ne add fel a keresést, amíg nem találsz valakit!
 5. Légy hálás azért, amit egy mentor nyújtani tud! Még ha a mentorod nem is tud megadni mindent, amire vágysz, légy hálás azért, amit kapsz tőle! Egy óra a megfelelő mentorral megéri akár a hetekig tartó várakozást is rá.
 6. Te magad is vegyél valakit a szárnyaid alá! Addig is, amíg a mentorodat keresed, te is taníthatsz valakit. Talán Isten épp azután fog egy mentort eléd hozni, hogy elkezdted odaadni magad valakinek.

Ha mentort keresel, mutasd meg neki ezt a cikket, majd kérd meg! Imádkozom, hogy ezek az „isteni metszéspontok” kirajzolódjanak!

Chuck Lawless

chucklawless.com/2019/06/why-you-need-a-mentor-and-how-to-find-one/

A Mentorálás sorozat következő cikke: Hét indok, amiért a pásztoroknak fontos a fiatalokba való befektetés – és hogyan fogjanak hozzáA gyülekezet

A gyülekezet – Útmutató Isten családjához

Stephen McQuoid – 124x183mm, 144 oldal

Miért alkotnak a keresztyének közösséget? Mi tesz egy gyülekezetet gyülekezetté? Miért legyek egy gyülekezet tagja?
Stephen McQuoid a keresztyének közösségének, a gyülekezetnek a kérdését járja körül ebben a könyvében. A gyülekezet Isten tervének a szíve az emberiség számára, egy tevékeny család, melyben minden egyes keresztyénnek megvan a maga szerepe.


Share this post