12 jele annak, hogy vezetőként már nem fejlődsz

12 jele annak, hogy vezetőként már nem fejlődsz

Azok a vezetők, akik nem fejlődnek tovább, elveszítik vezetői pozíciójuk erejét. Leépülnek, még ha ezt mások nem is ismerik fel azonnal. Tekintsd át, hogy az életed tükrözi-e az alábbi intő jeleket, melyek arra utalhatnak, hogy megálltál a növekedésben vezetőként:

1. Semmi újat nem tudsz mondani Istenről és az Ő kegyelméről. Nem arról van szó, hogy Isten változik, hanem arról, hogy megrekedtél a növekedésedben. Minden ugyanolyannak tűnik, mint tavaly ilyenkor.

2. Az elmúlt hat hónapban nem olvastál új könyvet. Lehet, hogy azért, mert elfoglalt vagy, de az is lehet, hogy azért, mert nem erőlteted meg magad, hogy az olvasáshoz szükséges fegyelem révén tanulj.

3. Régóta nem kapsz visszajelzést senkitől a tanításod vagy prédikálásod után. Lehet, hogy nem is bánod – miért kellene ilyen kellemetlen helyzetbe hoznod magad?

4. Mostanában nem birkóztál meg semmilyen „isteni nagyságú” kihívással. Semmi, amit csinálsz, nem kényszerít térdre amiatt, mert az olyan mértékű, hogy csak Isten tudja elvégezni. A kiégett vezetők nem foglalkoznak ilyen nagyságú feladatokkal.

5. Hónapok óta nem osztottad meg senkivel az evangéliumot. Általában ez a mulasztás (és végső soron engedetlenség) akkor következik be, ha elveszítjük a lelkesedésünket – amikor a keresztyén hétköznapok rutinná válnak. 

6. Minden Isten munkájáról szóló történet az életedben a múltban esett meg veled. Beszélhetsz Isten jóságáról, de a bizonyságtételed inkább a tegnapra, mint a mára összpontosít. 

7. Hajlamos vagy elkerülni azokat az embereket, akik különböznek tőled. Ha minden idődet olyan emberekkel töltöd, akik a legtöbb dologban egyetértenek veled, nem valószínű, hogy túl nagy nyomást tesznek rád.

A mentorok kihívások elé állítanak, terhelnek, ösztökélnek, formálnak minket.

8. Elvesztetted az energiádat és a munka iránti lelkesedésedet. Elmész dolgozni, de csak azért, mert elvárják, hogy megjelenj. Nem azért, mert a munkád szeretete ébreszt reggelente.

9. Az általad vezetett gyülekezet nem növekszik. Tisztában vagyok vele, hogy sok tényező befolyásolja egy gyülekezet növekedését, de egy nem növekvő vezető ritkán lát növekedést az általa vezetett gyülekezetben. Ez jó apropó arra, hogy megvizsgáld a saját életedet.

10. Már nem keresel mentorokat. A mentorok kihívások elé állítanak, terhelnek, ösztökélnek, formálnak minket. Azoknak a vezetőknek, akiknek nincsenek mentoraik, gyakran nincsenek példaképeik sem a folyamatos növekedésre – és így kevesebb indíttatásuk van arra, hogy maguk is növekedjenek.

11. Már régen nem érdeklődtél a csapatodnál, hogy hogyan teljesítesz vezetőként. Az elszámoltathatóság mindkét irányban érvényesül a növekedésre képes vezetők esetében: a vezetők arra ösztönzik a csapatukat, hogy fejlődjenek, és visszajelzéseket kérnek (néha fájdalmas visszajelzéseket), hogy hogyan tudják segíteni őket a fejlődésben.

12. Tisztában vagy vele, hogy nem fejlődsz vezetőként. Nincs szükséged egyéb bizonyítékra; a saját őszinte értékelésed egyértelművé teszi ezt.

Chuck Lawless

chucklawless.com/2022/08/wednesday-words-3Árral szemben – Dániel inspiráló példája a relativizmus korában

John C. Lennox – A/5, 412 oldal

Dániel története az Istenbe vetett rendkívüli hitről szól, amelyet a Babiloni Birodalomban igen magas beosztásban tapasztalt meg. Dániel leírja, hogyan emelkedtek végül a közigazgatás legfelsőbb szintjére. A barátaival nem csupán megőrizték az Isten iránti személyes odaadásukat, hanem kiemelkedő módon tettek tanúságot egy hitükkel szemben ellenséges, pluralista társadalomban. Ezért olyan erőteljes a történetük üzenete ma is.


Share this post