Hogyan érjük el, hogy a nem hívők eljöjjenek a gyülekezetbe?

Hogyan érjük el, hogy a nem hívők eljöjjenek a gyülekezetbe?

Úgy gondolom, tévednek azok a pásztorok, akik azt gondolják, hogyha a gyülekezetük egyszerűen változtatna az istentisztelet stílusán, akkor a nem hívők megjelennének vasárnap délelőttönként.

Ennek ellenére sokak számára ez volt és ez továbbra is a stratégia, hogy a nem keresztyéneket a gyülekezetbe „csalogassák”. Bár támogatom, hogy a nem hívők eljöjjenek a gyülekezetbe, hogy meghallják az evangéliumot – már a gondolat is lázba hoz! –, soha nem értettem a logikáját a legtöbb erőfeszítésnek, amellyel a gyülekezetbe akarják vonzani őket.

Attól tartok, hogyha a gyülekezetek ezt a látásmódot követik, akkor óhatatlanul csalódást okoznak maguknak. Személy szerint nem sok olyan nem hívőt ismerek, aki szívesen részt venne egy istentiszteleten. Van persze néhány kivételes alkalom – például egy olyan tragédia után, mint 9/11 vagy szentestekor.

Amikor a nem hívők eljönnek a gyülekezetbe, azt általában nem azok az okok motiválják, melyekre a gyülekezetek gondolnak.

Szembenézni az igazsággal

Miért jönne el egy hitetlen a gyülekezetbe egy ingyen kávéért? Hiszen betér egy Starbucksba, fizet 3 dollárt, és 15 percen belül otthon van.

És mi a helyzet az ügyes márkaépítéssel és a közösségi médiával? Van egy rossz hírem: a környezetedben élő nem hívők valószínűleg nem követik a gyülekezetedet a közösségi médiában.

A pásztor egy vicces ember? A YouTube is az.

Talán nem szándékosan, de ezek az erőfeszítések és kreatív ötletek arra irányulnak, hogy vonzzák azokat az embereket, akik gyülekezetről gyülekezetre járnak, keresve az ízlésük szerint valót. Ilyen irányú erőfeszítéseink, erőforrásaink és evangelizációnk gyakran csak arra alkalmasak, hogy a szomszédban élő elégedetlen vagy unatkozó keresztyéneket érjék el, pedig nem ez a gyülekezet küldetése. A mi dolgunk az, hogy az elveszetteket érjük el.

Ha tehát a gyülekezeteink hűségesen munkálkodni akarnak az elveszettek elérésén, emlékeztetnünk kell magunkat arra az alapvető igazságra, hogy hívő emberek járnak gyülekezetbe, hitetlenek pedig általában nem.

„Kettős ígéret”

De akkor hogyan csináljuk? A gyülekezetnek, amelynek pásztora vagyok, van egy stratégiája, amely elsősorban arra épül, hogy elérjük és felkészítsük a gyülekezet tagjait. Hogy miért? Mert ha az emberek szeretik a gyülekezetüket, akkor azt akarják, hogy a nem keresztyén barátaik is csatlakozzanak hozzájuk.

Az emberek általában egy kapcsolat vagy egy meghívás miatt jönnek el a gyülekezetbe. Tehát ahelyett, hogy olyan módszerekkel és erőfeszítésekkel próbálnánk a nem hívőket elérni, amelyekről ők tudomást sem vesznek vagy amit észre sem vesznek, inkább azzal próbáljuk meg odavonzani őket, hogy olyan gyülekezeti kultúrát ápolunk a közösségen belül, amely bizonyos szempontból még az ő számukra is vonzó.

Az emberek általában egy kapcsolat vagy egy meghívás miatt jönnek el a gyülekezetbe.

Saját tagjainkra irányuló stratégiánk két olyan elemből áll, amelyekről nem szoktunk beszélni vagy reklámozni, hanem inkább gyakoroljuk és nagyra értékeljük. Úgy hívjuk: „kettős ígéret”.

1. ígéret: Nincs mentegetőzés a gyülekezetbe menet!

Nem akarom, hogy a gyülekezeti tagjainak folyton mentegetőzniük kelljen, amikor egy barátjukkal az istentiszteletre tartanak. Talán hallottál vagy mondtál már ilyeneket:

„Ó, egyébként a pásztor erősen politizál, de jó szándékú.”

„Ó, egyébként tudom, hogy te zárkózott vagy, de megkérik az új embereket, hogy álljanak fel és mutatkozzanak be.”

„Ó, egyébként van egy hölgy, aki az éneklést vezeti, és borzalmasan énekel, de a férje a felelős a zenéért.”

Ha nem vagyunk igénytelenek, és odafigyelve, tudatosan alakítjuk a gyülekezet működését, kiküszöböljük a mentegetőzés kényszerét. Egyúttal ezzel érvényre juttatjuk a kettős ígéret második részét is.

2. ígéret: Nincs bocsánatkérés a hazafelé vezető úton!

Ugyanígy soha nem szeretnénk, ha a gyülekezeti tagok úgy éreznék, hogy bocsánatot kell kérniük valami szükségtelenül bántó dolog miatt.

„Nagyon sajnálom, még soha nem viccelődött a melegekkel.”

„Annyira sajnálom, a gyermekszolgálat biztonsága még soha nem volt ilyen laza.”

„Annyira sajnálom, a lelkészünk még soha nem mutatott ilyen kevés együttérzést ebben a kérdésben.”

Ha valakit elhozol a gyülekezetbe, az nagy dolog. A meghívás nem csak úgy véletlenül történt. Annak elfogadása sem volt kósza ötlet. Valószínűleg hónapokig tartó beszélgetések és befektetett munka áll amögött, hogy elnyerd a barátod bizalmát és meghívd őt. Amikor tehát a meghívottad eljön, akkor a gyülekezetedre bízod ezt a személyt.

Amikor a meghívottad eljön, akkor a gyülekezetedre bízod ezt a személyt.

A „kettős ígéret” nem látványos vagy figyelemfelkeltő módszer; inkább egy olyan kultúra, amely biztosítja a gyülekezeti tagokat arról, hogy nem fogjuk tönkretenni azt a hatalmas missziós erőfeszítést, amit a kapcsolataikba fektettek. 

Miért jönnek el?

A gyülekezet, amelynek vezetésében segítek, olyan emberekből áll, akik szenvedélyesen próbálják elérni, hogy a nem hívők is részt vegyenek a vasárnapi összejöveteleinken. Nem gondoljuk, hogy ez lenne a végcél, de határozottan és bátran arra ösztönözzük a tagjainkat, hogy hozzák el a barátaikat a gyülekezetbe – és értékeljük, ha eljönnek.

Ha nem ezt tartanánk többé prioritásnak, azzal gondolkodóba ejtenénk a tagjainkat, hogy nem járunk-e téves úton. Az Úr kegyelméből rengeteg gyümölcsét láttuk annak, hogy az emberek nem hívőket hoztak a gyülekezetbe, és lehetővé tették számukra, hogy hallják Jézus Krisztus evangéliumát. Ez a „kettős ígéret” alapvető fontosságú számunkra, mert ha nem hívők csatlakoznak hozzánk vasárnap délelőttön, az nem azért történik, mert hallották, hogy a zenekarunk fantasztikus, vagy mert én szimpatikus ember vagyok. Hanem azért, mert a barátjuk szereti a gyülekezetét, és alig várta a lehetőséget, hogy meghívja őket.

Dean Inserra

thegospelcoalition.org


A gyülekezet – Útmutató Isten családjához

Stephen McQuoid – 124x183mm, 144 oldal

Miért alkotnak a keresztyének közösséget?
Mi tesz egy gyülekezetet gyülekezetté?
Miért legyek egy gyülekezet tagja?
Stephen McQuoid a keresztyének közösségének, a gyülekezetnek a kérdését járja körül ebben a könyvében. A téma gyakorlati megközelítése nagy segítséget jelenthet kezdő hívő emberek számára is.


Share this post